Gå till innehåll
Lindome BK
Lindome BK

Sjunde pallplatsen för Morgan i Las Vegas

Återigen skrev han blågul historia på tävlingen med de minsta marginalerna och de i båda bemärkelserna största prischeckarna.

När det gäller oss bågskyttar är det inte den 14:e som får hjärtat att klappa lite extra i februari, utan helgen innan. Då avgörs nämligen The Vegas Shoot i USA – världens största och mest prestigefulla inomhusturnering som fortsätter att notera nya deltagarrekord. Tävlingsplatsen South Point Hotel & Casino, som ligger ett par Ståhl-kast ifrån berömda The Strip, rymde i år hela 4 350 startande från 56 olika länder.

Action pågick för fullt åt två motsatta håll i denna hall, plus i minst två likadana hallar till, PLUS på tre rodeoarenor – allt på samma gång och under tre olika tidspass per dag i tre dagar.

En av dem var Lindomeskytten Morgan Lundin som tävlade i klassen Championship Compound Senior. För compoundskyttar är formatet detsamma som på tidigare omskrivna Kings of Archery, det vill säga att både krysstian (den innersta gula ringen) och stortian (den mellersta) ger 10 poäng (normalt räknas träffar i stortian som 9 poäng för dem). Jämfört med Kings of Archery är dock The Vegas Shoot betydligt mer anrik och ansedd med sina numera 58 tidigare upplagor och högre vinstsummor.

I vanlig ordning var tävlingen fördelad på tre dagar, där skyttarna varje dag sköt 30 pilar som de kunde tjäna ihop maximalt 300 poäng med, alltså högst 900 poäng totalt – en beundransvärd bedrift och ett karriärmål för många som bara uppnås av ett fåtal per år. Själv har Morgan trippla medlemskap i den så kallade 900 Club och är fortsatt den ende svensken där.

Den mer generösa mittzonen gör drömmen om att träffa 10:an 90 gånger i rad mer uppnåelig, men då blir det gåtfullt nog ännu svårare att hålla tankar och känslor i styr.

Av 169 deltagare i Morgans klass var det endast han och hemmahoppen Tim Gillingham, Bill Drake och Lynn Hoch som sköt fullt under dag 1, vilket gav dem delad ledning. Nästa dag smet en pil ut i 9-ringen för alla i kvartetten förutom Lynn, samtidigt som en amerikansk tjomme vid namn Keith Trail revanscherade sig efter att ha inlett helgen med 299 poäng. Nu klev Lynn upp som ensam 1:a på 600 poäng medan Morgan, Tim, Bill och Keith trängdes på andraplatsen med 599 var, men den sista dagens mentala press är notoriskt hård.

Startskottet på en golfkarriär?

Kanske var det den som fick överhanden hos Lynn och Tim, som båda tappade tre poäng i slutskedet och blev 4:a (897 poäng) respektive 5:a (896). Keith lyckades däremot hålla nerverna i schack, pricka 300 igen och säkra titeln med 899 medan Morgan och Bill träffade varsin 9:a till och landade på 898, men på finaldagen finns det inget som heter "oavgjort". När framskjutna placeringar står på spel delas ingen berömmelse, singlas inga slantar och räknas inga krysstior. Istället särskiljs jämnvassa medaljaspiranter på det enda sättet som anstår sig den neondränkta ökenstaden: med en pampig shoot-off på hotellets största rodeoarena inför ca 2 000 förväntansfulla åskådare.

Vyn från publikhavet...

... och från hetluften nere i rampljuset.

Morgan och Bill på uppdrag, i uppdrag.

Och det krävdes inte bara en, utan två omgångar för att utse silver- och bronsmedaljören, där Morgan till slut blev det senare. Enligt NFAA ser hans imponerande rad av Vegas-pallplatser därmed ut såhär:

➼ 1993: Brons i klassen Unlimited Men's Open
➼ 1997: Brons i klassen Compound Unlimited Men Championship
➼ 1998: Brons i klassen Compound Unlimited Men Championship
➼ 2001: Brons i klassen Compound Unlimited Male
➼ 2002: Brons i klassen Compound Unlimited Male Championship
➼ 2009: Silver i klassen Freestyle Unlimited Championship Male efter en ytterst märklig shoot-off mot en amerikan, där domaren först utropade Morgan till segrare och sedan ångrade sig (?!)
➼ 2024: Brons i klassen Championship Compound Senior

Stort grattis!

Till skillnad från annat som händer i Vegas så lär dessa prischeckar inte ha stannat i Vegas, såvida inte trion inspirerades av det koreanska recurvelandslaget anno 2017, men den storyn får undertecknad dela med sig av vid ett annat tillfälle. Kanske under årsfesten.

Och kudos till NFAA för de häftiga fotona. Fler av dem hittar ni här, alla resultat finns som vanligt här och livestreamen går att återuppleva här (uppvärmningssetet för Championship Compound Senior börjar vid 18:10).

Publicerad: 2024-02-06

Senast uppdaterad: 2024-04-12

Författare: Sara

Besöks- och postadress
Norra Hällesåkersvägen 60
437 34 Lindome

Kontakt
lindome-bk@telia.com